Bağışıklık sistemimiz nasıl güçlenmeli?

Nuray

Member
Bağışıklık sistemimiz nasıl güçlenmeli?





Sonbahar başladı. Soğuk kış günleri ise yaklaşıyor. Hastalanmadan bağışıklık sisteminizi güçlendirin.



Aslında sağlıklı beslenmenin mevsimi yoktur. Ancak sonbahar ve kış aylarında sık görülen grip, nezle, bronşit gibi birçok hastalıktan korunmayı sağlayan, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek gıdalardan yararlanmak için beslenmenizi tekrar gözden geçirmeli, doğanın değişmesine karşılık vücudunuzun verdiği tepkileri sağlıklı olarak karşılayabilmek için gerekli tedbirleri almalısınız.

Sebze ve meyveleri bilinçli tüketin. A, D, C ve E vitaminleri bağışıklığı güçlendirir ve geliştirir.

Sebze ve meyveler özellikle C vitamininden zengindirler ve bağışıklık sistemini güçlü kılan karoten içerir. Bir gün içinde mor, kırmızı, yeşil, koyu yeşil, turuncu, kırmızı, sarı, beyaz renkli sebze ya da meyvelerden bir gökkuşağı oluşturun. Bu size menü çeşitliliği sağlayacaktır. Bir günlük beslenme planında 2- 3 porsiyon meyve, 3-4 porsiyon çiğ sebzelerden oluşan salatalara ya da pişmiş bir mevsim sebze yemeğine yer verin.



Kolay sağlanabilen karotenoid kaynakları: Günlük karotenoid gereksiniminizi bir portakal, bir havuç (kısa sürede buharda ya da mikrodalga fırında pişirilebilir veya çiğ olarak yenebilir), bir avuç taze ya da kuru kayısı veya erik, bir dilim kavun veya karpuz, bir su bardağı ıspanaktan alabilirsiniz.




D vitamini kaynağı olarak süt, peynir ve balık ilk akla gelenlerdir. E vitamini ayrıca antioksidan olarak da değerlidir. Ceviz, fındık, çiğdem ve diğer tohumlarda, yağlarda, tahıllarda bol miktarda E vitamini bulunmaktadır.