Bebekler ilk 6 ay tek başına anne sütüyle beslenmelidir

Nuray

Member
Bebekler ilk 6 ay tek başına anne sütüyle beslenmelidir.

Son 40 yıl içinde yapılan araştırmalar bebekler için en ideal besinin anne sütü olduğunu ortaya koymuştur. Bebekler ilk 6 ay tek başına anne sütüyle beslenmelidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)ve diğer sağlık kuruluşlarının önerdiği en sağlıklı ve güvenli beslenme biçimi budur. Bebeklerin ilk altı ayda yalnızca anne sütü ile beslenmesi sonucunda dünyada yaklaşık 10 milyon bebeğin ölümünün önlenebileceği, bunun 10 katı kadar bebeğin de hastalanmasının ya da sakat kalmasının engellenebileceği hesaplanmıştır.

Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, zatürre, menenjit, otit, gibi ateşli hastalıklar daha az görülüyor. Anne sütünün etkisi ileri yaşlarda da bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Örneğin; bağırsak hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonu, insüline bağımlı diyabet, şişmanlık, damar hastalıkları, şizofreni en az 6 ay anne sütü alanlarda az rastlanıyor.

Hem ekonomik, alerji etkisi olmayan, ağrı kesici özelliğe sahip anne sütü 6 aydan sonra bebeğin artan enerji ve besin öğeleri gereksinimine tek başına yetmiyor. DSÖ ek besine başlama yaşını 6 ay olarak belirliyor ve tamamlanma yaşının 2. yaş olmasını belirtiyor. Bebekleri 6.aya gelen anneler sağlıklı ve besin değeri yüksek beslenme programı arayışının telaşına giriyor. Televizyon, internet, yazılı basın bebekler için neredeyse her gün yeni bir bilgi, haber ya da ürün sunuyor ve zihinler karışıyor. Aileler bilimin rehberliğinde doğrudan yana olmanın arayışında olmalılar.