KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN SAĞLIKLI BESLENEREK KORUNUN!

Nuray

Member
KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN SAĞLIKLI BESLENEREK KORUNUN!

2 KİŞİDEN BİRİ SİZ OLMAYIN!




Ülkemizde ölümlerin yarısını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenler oluşturuyor.

Tüm dünyada yılda 17 milyon, AB ülkelerinde 2 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden dolayı kaybediyor.

Ülkemizde nüfusun yaşlanmasıyla birlikte ölümlerin 2020 yılına doğru 400 bine yükselmesi bekleniyor. Ülkemiz, özellikle kadınlarda kalp ve damar hastalıklarından ölümlerde Avrupa’da en ön sırada yer alıyor.

Kalp damar hastalıkları çok etkenlidirler. Onlarca risk faktörü sıralanabilir.Sadece kolesterolün yüksek olmasını ele almak, olayı küçümsemektir !

Risk faktörleri şu şekilde gruplandırılabilir:

  • Klinik faktörler: Şişmanlık, sigara tiryakiliği, hipertansiyon, hareketsizlik;
  • Biyolojik faktörler: Karbonhidrat metabolizmasında değişiklikler (şeker hastalığı, insülin fazlalığı), lipidler (kolesterol fazlalığı, trigliserid fazlalığı) ve iltihabı bozukluklar (fibrinojen).
Bazı risk faktörleri, ne denli önlem alınırsa alınsın değiştirilemez şeylerdir: Yaş, cinsiyet ve kalıtım gibi...

Bazıları ise alınan önlemlerle duyarlıdırlar: Şişmanlık, sigara tiryakiliği, hareketsizlik, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol fazlalığı, stres vs...

Kalp damar hastalıklarından (KDH) korunmak, gelişimini durdurmak, tıbbi ve cerrahi tedavinin etkinliğini artırmak ve tekrarını önlemek için bireyin beslenme ilkelerine uyumunun temel koşul olduğu kabul edilmiştir. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenme sadece belirli bir zaman dilimi içinde değil tüm yaşam boyu alınan besin öğelerinin bileşimine bağlıdır.

Kalp sağlığının korunması ve devamlılığın sağlanmasında dikkat edilmesi gerekli beslenme prensipleri aynı zamanda;

  • Pozitif yaşam biçimi tercihleri sunuyor.
  • Tip 2 DM (diyabet), osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi yaşam kalitesini etkileyen kronik hastalıkları azaltıyor.
  • Yaşam biçimine dönüşmesi halinde ise daha sonra hastalık riskini artıracak olan obezite ve hipertansiyonun önlenmesini sağlıyor.