Kurubaklagillerin Sağlıklı Beslenmedeki Yeri

Selvi

New member
Kurubaklagillerin Sağlıklı Beslenmedeki Yeri



Kurubaklagiller, leguminous bitkilerinin olgunlaşmış tohumlarıdır. Bu bitki ailesi köklerinden havanın azotunu biriktirme özelliğine sahiptir. Toprağı azot yönünden zenginleştirir. Yiyecek olarak kullandıklarımızın başlıcaları; nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir.

Ülkemizde kurubaklagiller kişi başına 31 gr tüketilmektedir. En çok tüketilen kuru fasulyedir ve ‘ulusal’ yemeklerimizin başında gelir. Anadolu ve Akdeniz mutfağı, soya fasulyesi dışında hemen hepsinin yemek çeşitliliği yaratması açısından çok zengindir.

  • Mercimek, nohut, fasulye ve diğerlerinden etli ve etsiz yemekleri, zeytinyağlı pilakileri, börülce’nin salatası yapılır.
  • Tek başına veya başka besinlerle karıştırılarak çorba yapılır.
  • Kırmızı mercimek çorba, köfte, dolma içi olarak birçok yemeğin içinde yer alır.
  • Yeşil mercimek sebze yemeklerine, bulgur ya da pirinç pilavına eklenerek besin değeri de arttırılır.
  • Nohuttan humus yapılır.
  • Nohut beyaz ya da sarı leblebi olarak çerez şeklinde tüketilir.
  • Bezelye et yemeklerinin garnitür olarak kullanılır.