Bitlis Adilcevaz Türk mü ?

Emile

Global Mod
Global Mod
Merhaba Arkadaşlar, Bir Hikâye Paylaşmak İstiyorum

Geçen hafta Adilcevaz’ın tarihi sokaklarında yürürken, kendi kendime düşündüm: “Bitlis’in bu köşesi gerçekten hangi kültürle daha yakın?” İşte o sırada tanıştığım kişilerle yaşadığım kısa bir deneyimi paylaşmak istiyorum. Belki siz de kendi bakış açınızı sorgularsınız.

Adilcevaz’ın Sessiz Tarihi

Adilcevaz, Van Gölü’nün kıyısında bir köprü gibi tarihe açılıyor. Şehrin taş evleri, eski camileri ve kale kalıntıları, geçmişte burayı şekillendiren farklı toplulukların izlerini taşır. Orada yaşayan insanlar ise hem geçmişin mirasını hem de modern yaşamın ihtiyaçlarını dengeler.

Bir gün, sahilde otururken Halil adında bir adamla sohbet etmeye başladım. Halil, bölgenin tarihini araştıran bir öğretmendi ve bana şöyle dedi: “Burada kim Türk, kim değil diye tartışmak yerine, köklerimizin birleştiği noktaları görmek daha önemli.”

Strateji ve Çözüm Odaklılık: Erkeklerin Yaklaşımı

Halil’in yanı sıra, Mehmet adında bir balıkçıyla tanıştım. Mehmet’in hayatı, gölde balık avlamaktan, ailesini geçindirmeye kadar sürekli planlama ve çözüm odaklılık üzerine kurulu. “Bizim için önemli olan, günlük zorlukları aşmak ve gelecek için strateji üretmek,” dedi.

Mehmet’in yaklaşımı, bölgenin tarihsel ve toplumsal yapısıyla doğrudan bağlantılıydı. Adilcevaz, yüzyıllar boyunca farklı etnik ve kültürel toplulukların buluşma noktası olmuş; bu nedenle sorunlara pratik çözümler geliştirmek, yaşamın bir parçası haline gelmiş. Mehmet’in stratejik yaklaşımı, erkeklerin genellikle sistematik ve çözüm odaklı düşünme biçimini yansıtıyordu.

Empati ve İlişkisel Zekâ: Kadınların Perspektifi

Sohbetimiz sırasında yanında Nilgün adında bir kadın vardı. Nilgün, hem yerel tarih üzerine çalışıyor hem de gençlere rehberlik ediyordu. Ona bölgedeki kültürel çeşitliliği sordum. Nilgün gülümsedi: “İnsanların hangi kökenden geldiği kadar, birbirini anlama biçimleri de önemli. Empati, ilişkileri güçlendirir ve toplumsal bağları korur.”

Nilgün’in yaklaşımı, kadınların ilişkisel zekâ ve empati üzerinden toplumsal sorunları çözme biçimini gözler önüne seriyordu. Erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı düşüncesiyle, kadınların empatik yaklaşımı birbirini tamamlıyor, toplumsal dengeyi sağlıyordu.

Tarih ve Toplumun Kesişim Noktası

Adilcevaz’ın tarihi, farklı toplulukların bir arada yaşadığı bir mozaik gibiydi. Selçuklular, Osmanlılar, Kürt ve Türk kökenli topluluklar; hepsi hem çatışmış hem de kaynaşmış. Bu tarih, günümüzde “Türk mü, değil mi?” sorusunu basit bir etnik kategoriden çıkarıp, çok katmanlı bir toplumsal yapıya dönüştürüyor.

Halil’in ve Nilgün’ün anlattıkları, bölgenin tarihsel karmaşıklığını anlamamı sağladı. İnsanların kimlikleri sadece soy ile belirlenmiyor; yaşam biçimleri, kültürel alışkanlıklar ve karşılıklı anlayış da bu kimliği şekillendiriyor.

Birbirimizi Anlamanın Önemi

O gün sahilde otururken bir soru daha geldi aklıma: “Biz, geçmişten gelen farklı kökenleri anlamadan, geleceğe nasıl birlikte yürüyebiliriz?” Mehmet, çözüm odaklı yaklaşımıyla öneride bulundu: “Sorunları konuşup plan yaparsak, daha güçlü oluruz.” Nilgün ise empatik bir bakış açısıyla ekledi: “Ve birbirimizi gerçekten dinlersek, daha huzurlu bir toplum yaratabiliriz.”

Bu sözler, hem tarih hem de toplumsal gerçeklik açısından önemli bir mesaj veriyordu: Adilcevaz’ın insanlarını anlamak için sadece etnik kökenlerine bakmak yetmez. Onları tanımak, yaşam biçimlerini ve değerlerini anlamakla başlar.

Düşündüren Bir Mesaj

Belki siz de kendi şehrinizde benzer sorular soruyorsunuzdur. İnsanları kategorize etmek yerine, onların geçmişi, değerleri ve yaşam biçimleri üzerinden anlamaya çalışmak, hem tarih hem toplum açısından zengin bir perspektif sunar.

Adilcevaz bana gösterdi ki, erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı bakışı ile kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımı bir araya geldiğinde, hem bireyler hem de toplum daha dengeli ve güçlü bir yapı kurabiliyor. Tarih ve günümüz arasındaki köprü, insanları anlamakla daha sağlam oluyor.

Sonuç olarak, Bitlis Adilcevaz’da yaşayan insanların kimliği, sadece etnik bir tanımla sınırlanamaz. Onları anlamak için tarihsel bir perspektif, toplumsal bağları gözlemlemek ve empati kurmak gerekiyor. Bu bakış açısı, herkesin kendi ön yargılarını sorgulamasına ve daha derin bir anlayış geliştirmesine yardımcı olabilir.

Siz de kendi deneyimlerinizi düşündüğünüzde, bu yaklaşımın günlük yaşamda ne kadar işe yaradığını fark edebilir misiniz? İnsanları sadece kimlikleriyle değerlendirmek yerine, onların yaşam biçimlerini ve değerlerini anlamak, toplumsal bağları güçlendirmek için yeni bir kapı aralayabilir mi?