Ek besinlere nasıl başlanmalıdır?

Selvi

New member
Ek besinlere nasıl başlanmalıdır?



  • Ailenin sosyo-kültürel ekonomik durumu göz önüne alınmalıdır.
  • Gelişimi normal ve sadece anne sütü alan bebeklerde, altı aydan önce ek besinlere başlanmamalıdır.
  • Çocuk altı aylık iken ek besinlerden elde edilen enerji toplam enerjinin %50’ sini aşmamalıdır.
  • Gluten içeren besinler altı aydan önce verilmemelidir, altı aydan sonra verilmesi uygundur.
  • Alerji öyküsü olan ailelerin çocuklarına yumurta, balık, domates, çilek gibi alerjen olma olasılığı olan besinler aile öyküsüne göre verilmelidir.

Öncelikle bebeğin sınırlı mide kapasitesi ve yüksek enerji ihtiyacını göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle seçimler bir yandan enerjisi yoğun, ancak sindirimi kolay, lezzetli gıdalardan yana yapılmalıdır.

Öncelikle evde hazırlanmış elma ya da armut, şeftali, havuç suyu, sonra bunların püreleri, sebze çorbaları, evde yapılmış yoğurt, muhallebi ilk verilecek ek besinlerdir. Evde yapılan meyve suları, cam rendede rendelendikten sonra tülbentten süzülerek suyu hazırlanmalıdır. Sebze olarak evde patates, pirinç ve havuç karışımı bir sebze çorbası ile başlayıp daha sonra bu çorba karışımına kabak, taze fasulye ve brokoli de katılabilir. Sebze ve meyve seçimleri mevsime uygun olmalı, doğal ortamda yetişen cinsler tercih edilmelidir.

Ek besinler önce az miktarda verilmelidir. Bir tatlı kaşığı ile başlanan miktar birkaç gün içinde arttırılır. Bebek uyanıkken ve neşeliyken denenmelidir. En uygun saat öğlen öğünüdür. Ek besinden sonra emzirmek doğru bir yoldur. Çünkü ek besin miktarı başlangıçta az olduğundan bebeği doyurmaz, ayrıca anne sütü ek besinin sindirimine yardımcı olur.