Filler veya aslanlar: Stephan Wunderlich ile Afrika'da avlanma hakkında röportaj

Selvi

New member
BENBirçok Afrika ülkesinde av turizmi milyonlarca dolarlık bir iştir. Ancak bu durum tartışmalıdır; özellikle Küresel Kuzey'deki hayvan hakları aktivistleri av yasağı ve hayvan yemi ithalatının durdurulması için kampanya yürütüyorlar (bkz. WELT'in “Pro Wildlife”dan Mona Schweizer ile yaptığı röportaj). Özellikle Botswana'nın başkanı bu konuda kızgın. Halkla ilişkiler amacıyla, yakın zamanda Büyük Britanya ve Almanya'yı, ülkesindeki insanları ezerek öldürecek ve köyleri yerle bir edecek onbinlerce fazla fil bağışlamakla “tehdit etti”.

Uluslararası Avcılık Konseyi ve Alman Avcılık Derneği'nden Stephan Wunderlich, hayvan hakları sahnesinin argümanlarıyla çelişiyor. Afrika'da düzenlenen avcılık, sağladığı gelirle doğal parkları ve av popülasyonlarını koruyor ve yerel halka iş ve gelir garantisi veriyor. Avcılık ve safari turizminin birleşimi, yalnızca Güney Afrika'da milyar dolarlık bir potansiyel sunuyor.

DÜNYA: Hayvan hakları örgütlerinin temsilcileri Afrika'daki av turizmini kınadı; bazıları eğlence ya da ödül için bir hayvanı vurmanın “normal olmadığını” söylüyor. Bunda bir şey yok mu?

Stephan Wunderlich: Hiçbir vahşi hayvan “eğlence için” veya “ödül için” ölmez; bu her zaman yabani türlerin yönetimine yönelik resmi, bilimsel temelli bir planın parçası olarak gerçekleşir.

DÜNYA: Ama vahşi hayvanları avlamanın eğlencesi, “av”ın heyecanı ve gururu, turist avlamanın temel motivasyonları değil mi?

Kaprisli: Avcıların yurtdışına seyahat etme motivasyonları fotoğraf turistlerinden farklı değil. Başka ülkeleri, başka insanları, başka kültürleri tanımak isterim ve bunu avcılıkla birleştirmek isterim.





Antilop cinsinin bir Afrika antilobu

Kaynak: resim ittifakı/CHROMORANGE/Rainer Lesniewski


DÜNYA: Afrika'da av turizmi nasıl organize ediliyor?

Kaprisli: Devlet, belediyeler veya özel arazi sahipleri, tür bakımından zengin av popülasyonlarının korunmasını sağlamak için katı koşullar altında bir avcıyı görevlendirir. Aynı zamanda burada olduğu gibi hayvan hastalıklarının, doğaya ve tarıma verilen zararın önlenmesi de önem taşıyor. Afrika'daki avcılık konukları önemli bir rol oynamaktadır. İstihdam yaratılıyor, yaban hayatının neden olduğu zararlar yenileniyor, doğal yaşam alanları korunuyor, yaban hayatı kaçak avlanmadan korunuyor ve değerli yiyecekler üretiliyor.

DÜNYA: Yabani hayvanları öldürürseniz tür bakımından zengin yabani popülasyonların korunmasını nasıl sağlayacaksınız?

Kaprisli: Birkaç hayvanın kontrollü öldürülmesi ve bundan doğrudan kazanılan para, sayısız diğer hayvan ve bitki türünün, hatta sürüngenler ve kuşlar gibi avcılar için hiçbir önemi olmayan türlerin yaşam alanlarının korunmasını sağlıyor. Av misafirleri özellikle nesiller boyunca üreyen ve bir türün korunmasında hiç rol oynamayan veya çok az rol oynayan özellikle yaşlı, çoğunlukla erkek hayvanları avlar.

DÜNYA: Afrika'da av turizmi ekonomik bir faktör olarak ne kadar önemlidir?

Kaprisli: ALU Yaban Hayatı Koruma Okulu tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, avlanma gelirlerinin yüzde 20 ila 100'ü devlete, belediyelere veya özel arazi sahiplerine akıyor. Av çiftlikleri yalnızca Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomisine yılda en az 438 milyon dolar katkıda bulunuyor. Avlanma sistemleri şu anda Afrika'daki tüm milli parkların toplam alanının bir buçuk katı kadar alanı koruyor.

Avlanmadan elde edilen gelirin kesilmesi halinde Güney Afrika'daki tüm habitatların yüzde 80'i ve av popülasyonlarının yüzde 70'i geri dönülemez biçimde yok olacak. Daha ileri araştırmalar, avcılık ve fototurizmi birleştiren Güney Afrika'daki “yaban hayatı ekonomisinin” önümüzdeki on yılda mevcut 3 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkabileceğini ileri sürüyor.


Aslanlar bazı avcılar tarafından da aranıyor




Aslanlar bazı avcılar tarafından da aranıyor

Kaynak: resim ittifakı/Anadolu/Muhammed Enes Yıldırım


DÜNYA: Peki vahşi hayvanları öldürmek safari turizmini etkilemiyor mu?

Kaprisli: Karşı soru: Bavyera Ormanı veya Kara Orman Ulusal Parkı'ndaki vahşi hayvanları öldürmek Almanya'daki milli park turizmini etkiler mi? Orada avcılık da yapılıyor ve hayvan popülasyonları düzenleniyor. Avcılık ve fotoğraf turizmi birbirini dışlayan değil tamamlayan ekonomik formlardır. Ayrıca av turizmini eleştirenler bir gerçeği göz ardı ediyor: Tek bir avcının yerini doldurmak için, kat kat fazla paket turiste ihtiyaç duyuluyor. Klima, havuz, havaalanları ve golf sahalarına yönelik taleplerle birlikte fotoğraf turistlerindeki bu artış nereden gelecek?

DÜNYA: Türleri koruma kuruluşu Pro Wildlife'a göre bir filin avlanma ücreti 20.000 ila 40.000 euro arasında değişiyor. Kim bundan para kazanıyor?

Kaprisli: Elbette avlanan bir kiracı para kazanabilir ve kazanmalıdır. Ailesinin ve çalışanlarının karnını bu şekilde doyuruyor. On veya daha fazla aile üyesi genellikle tek bir işte çalışıyor. Ancak av kiracısı yasal olarak kuyu ve sulama çukurları inşa etmek ve bakımını yapmakla yükümlüdür. Aynı zamanda kaçak avcılıkla mücadele ekiplerini, yaban hayatını izlemeyi, bursları veya tıbbi tesisleri ve okulların inşasını ve bakımını finanse etmekle de yükümlüdür. Av etinin topluluklara ve köylere dağıtılması, gıda güvenliğinin düzenli bir şekilde sağlanmasına katkıda bulunuyor.

DÜNYA: Ama Botswana'da veya Afrika'nın başka yerlerinde fil eti yemiyorlar mı?

Kaprisli: Yanlış varsayım. Filin eti bütün olarak yenir. Sadece kemikler kaldı. Anlamsız yasaklar onu yasaklamasaydı, deri deri yapılabilir ve ticareti yapılabilirdi. Ateşte taze olarak gelir, kurutulur veya tütsülenir ve yüzlerce insanı günlerce, haftalarca doyurur. Av eti, ister geyikten, ister yaban domuzundan, ister filden gelsin, tüm dünyada değerli bir besindir.


Stephan Wunderlich




Stephan Wunderlich

Kaynak: Stephan Wunderlich


DÜNYA: Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi'nin ihtiyaç fazlası 20.000 fili Almanya'ya bağışlamak istemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaprisli: Botsvana, 130.000'den fazla fil ile dünyadaki en fazla filin evidir. Ancak ülkede, genellikle küçük ölçekli tarımla geçinen 2,5 milyon insanla suyu ve toprağı paylaşmak zorunda olan yalnızca 70.000 fil için yer var. Aşırı stoklama kaçınılmaz olarak çatışmaya yol açar. Masisi'nin Avrupa'ya binlerce fil gönderme teklifi, pembe gözlüklerimizi çıkarmamızı ve bu tür kalın derili hayvanlarla birlikte yaşamanın ne demek olduğunu anlamaya başlamamızı sağlıyor.

Arada çok büyük bir fark var: Botsvana filinin aksine, bir Alman yaban domuzu, bir köyün yıllık hasadının tamamını saatler içinde yok etmez veya çiftçiyi tarlasında ezerek öldürmez. Avcılık, bu çatışmayı sona erdirmek için meşru bir araç teşkil eder.

DÜNYA: Av turizmi sadece zenginlere mi yöneliktir?

Kaprisli: Afrika'nın avlanma yerlerinde sadece filleri ve aslanları değil aynı zamanda antilopları ve yaban domuzlarını da avlayabilirsiniz. Buna, TUI & Co. ile Namibya'da on günlük rezervasyon yapan bir paket turistten daha fazlasını harcamayacaksınız. Ancak aradaki fark, misafir avından elde edilen paranın uluslararası turizm devlerine değil, yerel topluluklara ve özel arazi sahiplerine gitmesidir.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



DÜNYA: AB'nin avcılık malzemelerinin ithalatını yasaklama planları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaprisli: Bu tür projeler, ilgili ülkeler tarafından haklı olarak yeni-sömürgeci müdahale olarak görülüyor. Botsvana ve Namibya, avcılığı türlerin korunması için bir araç olarak kullanıyor. Küresel tür koruma sıralamasında birinci ve ikinci sırada yer almaları sebepsiz değil. Her iki ülke de fillerini, gergedanlarını ve aslanlarını her zaman başarıyla korumuş ve hiçbir zaman yok etmemişken, biz Avrupa'da kurtlarla baş etmekte zorlanıyoruz.

DÜNYA: Almanya'daki avcıların yasal olarak ithal edilen fil dişleri veya antilop kafataslarıyla övünmesinin uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

Kaprisli: İnsanlar, evinizi doldurulmuş bir zebra kafasıyla mı yoksa Afrika'dan gelen aslan derisiyle “süslemenin” güzel olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahip olabilirler. Veya Almanya'da kontrollü avcılıktan elde edilen geyik boynuzları ile. Gerçek şu ki: İdeolojik motivasyonlu yasaklar türlerin korunmasına zarar verir. Afrika hükümetleri, avcılık da dahil olmak üzere doğal yaşam alanlarını büyük masraflarla ve çok başarılı bir şekilde yönetiyor. Değerli “yaban hayatı” kaynaklarını kalıcı olarak korumak konusunda açıklayıcı, doğal bir çıkarları var.

1975 doğumlu Stephan Wunderlich bir ormancı ve avcıdır. Alman Avcılık Derneği ve Uluslararası Av ve Avcılığı Koruma Konseyi (cic-wildlife.de) adına, yurtdışındaki ganimet avcılığı ve avcılık konularında irtibat kişisi olarak görev yapmaktadır: “Av turizmi Afrika'nın vahşi hayvan popülasyonlarını korur.”