Gazlı içecekler ve çocuk sağlığı

Selvi

New member
Gazlı içecekler ve çocuk sağlığı



Gazlı içeceklerin içindekiler çocukların sağlığını tehdit ediyor.


Gazlı içecekler sadece boş kalori içerirler. Vitamin, mineral, posa, antioksidan özellikleri olan bitki kimyasalları gibi sağlıklı besin öğelerinden yoksundurlar. Bir kutu gazlı içecekte yaklaşık 16 adet kesme şekeri kadar şeker vardır. Aşırı şeker içeren beslenme tarzı şişmanlık ve diyabet hastalığı habercisidir.



Gazlı içeceklerin neredeyse hemen hepsinde şeker yerine früktoz bazlı mısır nişastası kullanılıyor. Sofra şekerinin yapısında yer alan früktoz insülin salgılatmadığı için tokluk hissi yaratmaz. Früktozun günde 15 gram kadarı vücutta değişik kimyasal süreçlerde kullanılır. Eğer bundan fazla früktoz alınırsa karaciğerde trigliserite dönüşür. Trigliserit kan yağıdır. Hem karaciğer yağlanmasına, hem damar sertliğine, hem de vücudun yağlanmasına yol açar. Aşırı tüketilen yüksek früktoz, şişmanlık ve şişmanlıkla ilgili hastalıkların ortaya çıkmasında yeni bir sağlık tehdidi olarak kabul edilmektedir.



Gazlı içeceklere eklenen fosforik asit, kalsiyum kaybı ile ilişkilidir. Çocuklarda görülen diş çürümelerinin nedenlerinden biri aşırı gazlı içecekler yani aşırı şeker tüketilmesidir.



Gazlı içeceklerle ilgili yapılan araştırmalar “gazlı içeceklerin yüksek oranda tüketimi ve sütün daha az içilmesi, genç kız ve kadınlarda, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde osteoporoza daha açık olmalarına neden olarak toplum sağlığını tehdit etmektedir” sonucuna ulaşmaktadır.