KALBİNLE ÇALIŞ

Kübra

New member
KALBİNLE ÇALIŞ


Kalp ve damar hastalıkları ile inme tüm dünyada en sık ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Her yıl dünyada 18 milyon, ülkemizde ise 200 bin kişi, kalp ve damar hastalığından hayatını kaybediyor. Dünya Kalp Federasyonu kalp hastalıklarına risk oluşturan sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, sigara içme gibi faktörlerin ortadan kalkmasıyla %80 oranında azalma olacağına işaret ediyor.

27 Eylül 2009 10. Dünya Kalp Günü'nün bu yılki sloganı "Kalbinle Çalış" olarak belirlenerek dünyada yaşanan global kriz koşulları dikkate alınarak, çalışma yaşamında yapılacak küçük değişiklikler bile kalp sağlığına ve iş verimliliğine olumlu katkıda bulunur temasını vurgulamayı amaçlıyor. Amerika’da yapılan bir çalışma, “etkili beslenme ve yaşam biçimi değişiklikleri programı” sayesinde işe gelinmeyen günlerin %20, kişi başı verimsizliğin %32 ve senelik ilaç harcamalarının %46 azaldığını ortaya koyuyor.



Çoğumuz yaşamımızın önemli bir kısmını çalışarak geçiriyoruz. İşyerinizde çalışırken, kalp sağlığınızı korumak ve risk faktörlerinin azaltılmasında atılacak ilk adım yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerdir.



Bireysel olarak neler yapılabilir?

  • Sağlıklı yiyecekler seçebilirsiniz. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün(ILO) yaptığı bir çalışma; işyerlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, çalışanların sağlığını ve iş verimliliğini olumsuz etkilediğini kanıtlıyor. Bu çalışmada; gelişmekte olan ülkelerde kötü beslenme ve obezitenin çok sık görüldüğü ve sırf bu nedenle dünyada % 20 oranında iş verimliliğinde kayıp söz konusu olduğu belirtiliyor.
  • Daha fazla hareketli olabilirsiniz. Günde 30 dakika yürüyüş kalp ve beyne giden damarların daralmasını yavaşlatmaya, vücudun fazla yağ depolarını yakmasına, yüksek kan basıncının düşürülmesine, kolesterol düzeylerinin iyileştirilmesine ve normal kan şekeri düzeylerinin korunmasına yardımcı oluyor.
  • Daha az tuz kullanabilirsiniz. Günde bir çay kaşığı tuz size yeter.
  • Sigara kullanmayabilirsiniz.
  • İdeal kilonuzu koruyabilirsiniz. Kalp- damar hastalıklarından korunmak, gelişimini durdurmak, tıbbi ya da cerrahi tedavinin etkinliğini artırmak ve tekrarını önlemek için beslenme ilkelerine uyumun temel koşul olduğunu tüm dünya kabul ediliyor.
  • Tanı yöntemlerinden yararlanarak kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi öğrenebilirsiniz. Yaşınıza göre kilonuz, bel çevreniz, tansiyonunuz, total kolesterol, HDL, LDL- kolesterolünüz, açlık kan şekerinizin düzeyini bilebilir, BKI’inizi hesaplayabilirsiniz.

İşveren ne yapabilir?

Çalışanlar iş yerlerinin, şirketlerin en önemli varlığıdır.


İnsanlar üretken ve kâr yapan şirketlerde daha huzurlu çalışıyor. Ancak bu durum çalışanların kendi sağlıklarına yatırım yapıldığında daha da artıyor. Sağlıklı bireylerin iş motivasyonların yükselmesi, iş’te verimliliği ve kuruma olan bağlılığı olumlu yönde etkiliyor.

İşverenler çalışanların bireysel olarak aldığı önlemleri işyerlerinde de uygulayabilecekleri önlemleri alıyor. Birçok iş alanı çalışanların sağlığının önemine vararak işyerlerinde sağlığı geliştirme programlarını işyerine taşımaya başlamıştır. Bu anlayışın yaygınlaşması çalışma yaşamını olumlu etkiliyor.

  • Çalışanların bireysel gereksinimleri saptamak ve bu doğrultuda seçimlerini sağlıklı yapabilmek ve sağlıklı beslenmeyi yaşam boyu sürecek alışkanlıklara dönüştürmek için kurumunuzda konunun uzmanı diyetisyenlerden “Beslenme Danışmanlığı” alabilirsiniz.
  • Öğle yemeğini işyerinde sunuyorsanız ve bu sorumluluğu insan kaynakları bölümü alıyorsa işyerinin ve çalışanların koşullarına uygun menülerin planlanması, sunulması, organizasyonu ve denetimi için mutlaka beslenme profesyonellerinden destek almasına fırsat verebilirsiniz.
  • İşyerinde sportif alanlar, kulüpler yaratarak çalışanların fiziksel aktivitelerini arttırmasını sağlayan ortamları hazırlayabilirsiniz.
  • Toplantı sorumlunuzdan yağlı ve enerjisi yüksek bu yiyecekler yerine taze/kuru meyve, fındık, badem, leblebi gibi kaliteli besin öğeleri içeren seçeneklerden oluşan bir tabak isteyebilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza sağlıklı ürünler içeren ara öğün yapabilmeleri için olanak yaratabilirsiniz.
Bu anlayışta hizmetlerin sunulması, çalışanların kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltarak yaşanılan kriz döneminde sağlık harcamaların düşmesine, iş veriminin artarak moral ve yaratıcılığın yükselmesine olanak sağlayacaktır.