Karanlık Turizm: Güncel seyahat trendi – vahşet, ölüm ve felaketler gezginleri cezbediyor

Selvi

New member
WKaranlık turizm olarak adlandırılan şeyin ne zaman başladığı tam olarak belli değil: Bazı uzmanlar, kökeninin Roma gladyatör dövüşleri olduğunu düşünüyor. Diğerleri için ise bu turizm türü ancak Kraliçe Victoria'nın (1819-1901) Büyük Britanya'daki hükümdarlığı sırasında, bazı gardiyanların meraklı insanları morglara sokmasına izin vererek fazladan birkaç para kazanmasıyla ortaya çıktı.

Günümüzde turizmin karanlık yönleri yalnızca toplu katliam ve doğal afetlerin yaşandığı yerler anlamına gelmiyor, her şeyden önce de öyle. Ve bunlar şu anda seyahat destinasyonları olarak hızla artıyor gibi görünüyor.

ABD pazar araştırma enstitüsü Future Market Insights, afet turizmi için büyük büyüme rakamları öngörüyor. Bu yıl dünya çapında yaklaşık 32 milyar ABD doları (yaklaşık 29,8 milyar avro) satış yapılması bekleniyor. Yıllık yüzde 2,5'lik büyüme oranları sayesinde pazarın on yıl içinde yaklaşık 41 milyar ABD dolarına (yaklaşık 38,2 milyar euro) ulaşması bekleniyor.

Sınırda deneyim ve hayranlık


Bu niş turizm pazarının gelişmesinin bir nedeni de ziyaretçilerin tarihin karanlık bölümleriyle ilgilenme ihtiyacıdır. Yani mesele hatırlamak ve anlamaktır. Diğer bir neden ise, korkunç olaylar meydana geldiğinde sıklıkla dayanılmaz bir röntgencilik geliştiren insan merakıdır.


ayrıca oku







Central Lancashire Britanya Üniversitesi Karanlık Turizm Araştırma Enstitüsü müdürü Philip Stone bu olguyu şöyle açıklıyor: “Yıkımın doğasında bir hayranlık var.”


ayrıca oku


Krak des Chevaliers'in eski haçlı kalesi Suriye'nin görülmeye değer yerlerinden biridir;  Tur operatörü Rocky Road Travel'ın programında bunlar var






Bilim adamına göre gösteri siteleri, ziyaretçiler için sıradan olanı olağanüstü olandan ayırıyor. Bu, kişinin kendi ölümlülüğüyle yüzleşmenin sınır deneyimiyle ilgili. Çünkü doğal afetler ve her türlü toplu katliam her an her yerde gerçekleşebilir. Yani güç, sınıf, eğitim ve gelir ne olursa olsun herkesi etkileyebilir.

Bu gibi nedenlerle seyahat etmek birçok insanı harekete geçirir. Auschwitz, 2022 yılında yaklaşık 1,2 milyon ziyaretçisiyle açık ara bir numaralı karanlık turizm alanıdır.

Altı milyon ölünün üst üste yığılmış kemikleriyle dolu Paris'in yer altı mezarları her yıl yarım milyon meraklı ziyaretçiyi çekiyor, Kamboçya'nın ölüm tarlaları ise neredeyse 200.000 insanı çekiyor. New York'taki Ground Zero ve Japonya'daki Hiroşima ve Nagazaki de korkunun başarılı anıtlarıdır.


Altı milyon insanın kemikleri: 1785'ten itibaren şehir içi mezarlıklardan çıkarılan kemikler Paris'in yer altı mezarlarına bırakıldı.




Les Catacombes eski yer altı ocaklarıdır: 1785'ten itibaren o dönemde kapalı olan şehir içi mezarlıkların kemikleri burada depolanmıştır.

Kaynak: Picture Alliance/Peter Kneffel


Dark-tourism.com web sitesinin operatörü Peter Hohenhaus yalnızca anıtlardan etkilenmiyor. Hayalet kasaba Pripyat'ın da bulunduğu Çernobil yasak bölgesi de onu duygusal olarak etkiledi. Onun saha ziyareti “hem Sovyet geçmişine hem de kıyamet sonrası geleceğe doğru zaman içinde bir yolculuktu.” Travelbook.de seyahat portalına “İnsan uygarlığının artık var olmayacağı bir gelecek” diyor.

Hohenhaus'u neredeyse travmatize eden diğer alan ise güneybatı Ruanda'daki bir tepede. Murambi Soykırımı Anıtı, Hutu milislerinin bir günden kısa bir sürede 50.000'den fazla Tutsi'yi katlettiği 21 Nisan 1994'teki katliamı anıyor.

Bu, o yıl çoğunluğu Tutsi olmak üzere tahminen bir milyon insanın ölümüne yol açan birçok suçtan sadece biriydi. Murambi, kireçle mumyalanmış ve zulümlere maruz kalmış cesetleri görebildikleri için ziyaretçileri şok ediyor.


Ölüm Tarlaları Alanı: Bir turist, Kızıl Khmerlerin kendi halkına yönelik toplu katliamının anıldığı Choeung Ek'te kafataslarını fotoğraflıyor




Bir turist, Kızıl Khmerlerin kendi halkına yönelik toplu katliamının anıldığı Kamboçya'daki Choeung Ek'te kafataslarını fotoğraflıyor

Kaynak: Picture Alliance/dpa/Mak Remissa


Eğer Batılı bir bakış açısıyla Ruanda'daki cesetler, örneğin toplama kamplarındakinden daha açık ve sert bir şekilde sergileniyorsa, Philip Stone kültürler arasındaki farktan söz ediyor. Karanlık turizm, İngiliz bilim adamına bireysel toplumların ölümle nasıl bir ilişki kurduğu konusunda çok şey anlatıyor. Ve en azından birçok Batı Avrupa ülkesinde bu bir nevi tabu.

Saygı ve onur arasında


Ancak herhangi bir kültürel farklılıktan bağımsız olarak, karanlık turizm saygı ve haysiyet arasında sürekli bir denge kurar. Kesin olarak tanımlanmış bir sınır yoktur. Krematoryumun önündeki röntgenci davranışlar ve mutlu selfieler, en azından muhtemelen Avrupa'dan gelen çoğu ziyaretçi tarafından kınanacaktır.


ayrıca oku


Jochen Szech'in Irak'ta tanıştığı kişiler yabancı ziyaretçilerle konuşmaktan mutluydu






Peki ya afet turlarını düzenleyenler? Ağustos 2022 gibi yakın bir tarihte Businessinsider.com'un ABD baskısı, Visit Ukrayna portalında Kiev, Bucha, Irpin ve Kharkiv'e rehberli turlar sunulduğunu bildirdi.

Ukrayna'da “cesurlar için şehir turu”


Web sitesi, “Cesur Şehir” turlarına katılanların, bombalanmış binaları, bomba kalıntılarını ve tahrip olmuş askeri teçhizatı görüntüleyebileceğini söyledi. Ayrıca kara mayınları ve hava saldırılarını da beklemek zorunda kalacaklardı. Teklif, bu tür bir turizm için henüz çok erken olup olmadığı konusunda hararetli tartışmalara yol açtı. Bu “cesurlar için şehir turu” bağlantısı artık aktif değil.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Philip Stone'a göre ziyaretçiler, doğal afetlerin ölüm ve yıkım getirdiği karanlık turizm alanlarından da bir şeyler, yani iklim değişikliğinin etkilerini öğrenebilirler. Bu tür alanlarda yapılacak iyi rehberli turlar, etkilenenlere mali yardım da sağlayabilir.

Ancak geçen yaz çıkan orman yangınlarıyla tamamen yok olan Hawaii'nin Maui Adası'ndaki Lahaina kasabası, şimdilik bu konuda hiçbir şey bilmek istemiyor. Turistik kasaba bir zamanlar yılda iki milyon turistin ilgisini çekiyordu. Ancak bir zamanlar 12.000 kişinin yaşadığı yer şu anda kendisini tamamen izole ediyor.


Orman yangınları nedeniyle yok edilen (Ağustos 2023'ten resim): Hawaii'nin Maui adasındaki Lahaina




Orman yangınları nedeniyle yok edilen (Ağustos 2023 tarihli resim): Hawaii'nin Maui adasındaki Lahaina. Turistler şu anda hoş karşılanmıyor

Kaynak: resim ittifakı / Kyodo


Gezginlerin erişimi engelleniyor, iklim değişikliğiyle ilgili nesnel dersler iptal ediliyor, Lahaina hâlâ yas tutuyor.