Kurubaklagillerin besin değeri yüksektir

Nuray

Member
Kurubaklagillerin besin değeri yüksektir.

Olgunlaşmış tohum olduğundan esas bileşimi karbonhidrat ve proteindir. En sağlıklı ve ekonomik protein kaynaklarındandır. Örneğin, bir bardak mercimekte yaklaşık 15 gr protein ve 0.75 gr. Yağ bulunur. Elzem amino asitlerinden olan kükürtlü aminoasitlerin sınırlı oluşu ve emilim güçlüğü protein değerini düşürmektedir. Yağ içeriği düşüktür ve çoğunluğu çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. En yağlısı soya fasulyesidir. Nohudun yağ içeriği fasulye ve mercimekten yüksektir. Tanelerin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta bulunur. Kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 dışındaki diğer B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamininden zengindir. Kuru baklagiller kolesterol içermez.