Özel Gruplara Yönelik Öneriler

Şebnem

Member
Özel Gruplara Yönelik Öneriler:

İki yaş üstündeki çocuklar:
Çocuklarda ve gençlerde aşırı kilo ve şişmanlık sıklığı gittikçe artıyor. Bu grupta şişmanlık, ileriki yaşlarda KDH habercisidir. Bu nedenle erken yaşlarda önlem alınmalıdır. Çocukların normal büyüme ve gelişmenin sağlanması ve sınırlamalardan olumsuz yönde etkilenmemesi için kısıtlı diyetler yerine, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmaları esas hedef olmalıdır.

Yaşlılar: Damar sertliği erken yaşlardan başlayan ama kendini ileri yaşlarda gösteren bir hastalıktır. Diyet ve yaşam biçimi alışkanlıkları KDH riskini azaltabiliyor. Bu nedenle yaşlılıkta da bu alışkanlıkları daha sıkı bir şekilde sürdürmek gereklidir.

Metobolik sendromlular: Metabolik sendrom, insülin direnci ile ilgili ve genlikle aşırı kilolu veya şişman kişilerde görülen bir bozukluklar bütünüdür. En belirgin özellikleri ise karın bölgesi şişmanlığı, kan yağlarında olumsuz değişiklikler (yüksek trigliserit ve düşük HDL kolesterol düzeyi), yüksek tansiyon, insülin direnci, kanda pıhtılaşma eğiliminin ve vücutta iltihabı olaylara eğilimin artmasıdır. Metabolik sendromlularda başlıca hedef diyet ve yaşam biçimi değişiklikleriyle KDH riskini azaltmak olmalıdır. Metabolik sendrom gelişimini önlemek için de düzenli fiziksel aktivite göstermek ve şişmanlamamak gereklidir. Böylece şeker hastalığı ve KDH riski de azaltılır.

Kronik böbrek hastaları: Bu hastalarda KDH riski daha yüksektir. Bunun nedeni kısmen uygulanan diyetten kaynaklanıyor. Şeker hastalığı, kanda trigliserit yüksekliği, yüksek tansiyon sık görülüyor. Dolayısıyla genel öneriler bu hastalar için de gereklidir. Özellikle tuz kısıtlaması çok önemlidir.

Özetlersek;

KDH hastalıklarından korumak için Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak, kan yağları profilini sağlıklı aralıklarda bulundurmak, normal kan basıncı ve normal kan şekeri düzeyine sahip olmak için sağlıklı, dengeli ve yeterli bir beslenme programını yaşam boyu sürdürmek gerekmektedir.